Търси съдружници за строителен проект Дизайн и обзавеждане за заведения, хотели и търговски обекти Професионален домоуправител
 

Над 200 български компании продават бизнеса си по интернет

Dnevnik.bg от 12.10.2009 г.

19.10.2009 Лили Границка

BusinessForSale.BG
216 български компании продават бизнеса си чрез сайта www.businessforsale.bg. Той е регистриран в края на юли и е собственост на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис". Изключително много прилича на английския Businessesforsale.com, който си партнира с бизнес вестникът "Файненшъл таймс".

Причината да създадем сайта и липсата на информация за местния пазар на това какви бизнеси се продават и какво може да се купи, коментира за "Дневник" Полина Стойкова, оперативен директор на "Бългериън пропъртис". Тя отрече да са заимствали чуждия опит въпреки сходството в наименованието. Това, което ни подтикна беше интересът на нашите клиенти, които искат да купят някакъв бизнес без значение какъв на добра цена, който да им носи и отлична доходност, посочи Стойкова.

В момента на българския сайт обявите за продажба на бизнес са близо три пъти повече в сравнение с тези на английския - 216 срещу 85 оферти, установи проверка на "Дневник". Те са разделени в 25 категории. Най-много се продават разработени хотели по морето. Общо всички обяви за работещи и в процес на изграждане хотели са 43. Най-скъпият хотел обявен за продажба е спа хотел "Белмонт" в Пампорово за 13.8 млн. евро. За продажба са обявени и 11 предприятия в хранителната индустрия. Сред тях са "два добре разработени завода за замразени плодове, зеленчуци и местни заготовки" за 2.2 млн. евро край София, според обявата в сайта.

Анализ на пазара показва, че в момента две трети от активно работещите фирми в България изпитват значителни затруднения в дейността си, както и сериозни нарушения в баланса на финансовите си потоци, коментира Никола Стоянов, управляващ директор на "Бългериън пропъртис". Според него най-сериозни негативи от кризата търпят големите фирми, с най-широко разгърнат бизнес, а малките им конкуренти са в относително по-добро финансово състояние заради ниските си разходи и по-оптимизирани структури. Ако преди кризата мотивацията за продажба на един разработен бизнес беше финансово материализиране на дългогодишен труд и реазлизиране на заслужена печалба, то сега основните причини са невъзможността за покриване на финансови задължения най-често към банки или доставчици, както и в осъзнаване на личната си неспособност да управляват успешно и печелившо компанията в драстично променените условия, коментира Никола Стоянов. Той посочи, че възможностите за реализиране на печалба от продажбата на бизнес са изключително затруднени и настоящият момент не е най-добрият за това. Продавачите, които са принудени да сключат сделка сега е нужно да преглътнат ниската цена и да гледат на транзакцията на собствеността си като спасителен пояс и възможност за ново начало, каза Стоянов.

Регистрацията на сайта www.businessforsale.bg става срещу сключване на договор за реклама. Плаща се еднократна такса от 99 лв. без ДДС. При продажбата на някое от качените предложения компанията прибира комисионна, ако е участвала в преговорите в размер на 3%, каза Полина Стойкова. От качените обяви досега е продадена само една работеща аптека в София, показва обявата в сайта.

Вижте нашите обяви за продажба на бизнеси

Свържете се с нас

267 оферти за бизнес

Бързо търсене

Подробно търсене

Топ предложения

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Лозенец

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Цена: 150 000 €

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Лозенец

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Цена: По споразумение

Бизнес имот с атрактивна локация

Силистра

Бизнес имот с атрактивна локация

Цена: 600 000 лв.