Търси съдружници за строителен проект Дизайн и обзавеждане за заведения, хотели и търговски обекти Професионален домоуправител
 

Голяма част от фирмите у нас обмислят продажба на бизнеса

Списание "Твоят бизнес", 12.10.2009 г.

19.10.2009

BusinessForSale.BG
Анализ на новoсъздадената компания BusinessForSale.BG, дъщерна сруктура на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, показва, че в момента 2/3 от активно работещите фирми в България изпитват значителни затруднения в дейността си, както и сериозни нарушения в баланса на финансовите си потоци.

Статистиката показва, че българските бизнесмени се решават на продажба на бизнеса или привличане на нови съдружници срещу процент от собственосста, като последна възможна мярка и фирмите прибягват до нея след като са опитали множество мерки без резултат. Повечето тях обаче избират тази опция на един твърде късен етап, когато положението е излязло извън контрол и параметрите на бизнеса са силно занижени. Това поставя съответния бизнес в неизгодна позиция и елиминира възможността за постигане на заслужена цена при продажбата. Причините за това недалновидно мислене се коренят най-вече в липсата на опит сред мениджърите в нашата млада пазарна икономика, както и в отсъствието на традиции в областта на бизнес придобиванията и сливанията.

В момента основните причини, които карат собствениците да търсят продажба, са невъзможността за покриване на финансови задължения (най-често към банки или доставчици), както и в осъзнаване на личната си неспособност да управляват успешно и печелившо компанията в драстично променените условия на своя отрасъл. Определено възможностите за реализиране на печалба от продажбата на бизнес са изключително затруднени и настоящият момент не е най-добрият за това. Продавачите, които са принудени да сключат сделка сега е нужно да преглътнат ниската цена и да гледат на транзакцията на собствеността си като спасителен пояс и възможност за ново начало.

Вижте нашите оферти за продажба на бизнеси

Свържете се с нас

267 оферти за бизнес

Бързо търсене

Подробно търсене

Топ предложения

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Лозенец

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Цена: 150 000 €

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Лозенец

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Цена: По споразумение

Бизнес имот с атрактивна локация

Силистра

Бизнес имот с атрактивна локация

Цена: 600 000 лв.