Търси съдружници за строителен проект Дизайн и обзавеждане за заведения, хотели и търговски обекти Професионален домоуправител
 

Инвеститори търсят ресурс от борсата за подценени активи

12.03.2010 Чавдар Първанов, в. Дневник, 10.03.2010

Икономическият спад и кризата на пазара на имоти родиха компании, специализирани в придобиването на подценени имоти и активи на дружества в затруднено положение. Това показват последните тенденции на пазара. Ако доскоро купувачи на подценени активи бяха случайни играчи и фирми с достатъчно свободни парични средства, то напоследък започват да се учредяват компании, чиято основна стратегия е точно такава.

Засега две компании, чиито акции са регистрирани на фондовата борса в София, открито декларираха интереса си да се възползват от кризата и да придобият атрактивни имоти на ниски цени - "Експат Бета" АДСИЦ и "Алфа България". Наред с това много от "ловците" на изгодни имоти предпочитат да не се шуми около тях, за да могат максимално да свалят цените, твърдят анализатори. Целта на всички е ясна - да купят евтино сега и да продадат след време по-скъпо.

Според неотдавнашните прогнози на небанковото дружество за бизнес ипотечно кредитиране "Кредитекс" през тази година ще има активизиране на сделките за покупка на обезценени активи. За подобна тенденция съобщи в края на 2009 г. и Никола Стоянов, управляващ директор на сайта www.businessforsale.bg, който предлага обяви за продажба на подценени активи. Тогава той заяви, че руснаци и "фондове лешояди", листвани на щатската и на лондонската борса, са основните купувачи на закъсали компании и подценени активи в България.

Един от новите играчи - фондът "Експат Бета" АДСИЦ, е част от групата "Експат Капитал", в която съдружник е бившият министър в кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев" Николай Василев. Той ще се опита да набере от борсата 43 млн. лв за целта. "Смятаме, че в тази криза е много подходящо да се купуват имоти, защото са подценени", коментира той. Дружеството ще се насочи към покупки най-вече на офис площи, но при изгодни възможности ще придобива и други класове имоти, информираха още от ръководството й.

Другият фонд - "Алфа България", е собственост на английски и ирландски инвеститори, а в България се представлява от адвокатската кантора "Гугушев и партнърс". Тя качи акциите си на фондовата борса в София преди няколко месеца при минимално изисквания капитал от 50 хил. лв. През следващите три години "Алфа България" ще се опита да привлече от чуждестранни инвеститори общо 150 млн. евро, които да вложи в активи в страната.

Според запознати създаването на подобни фондове е и маркетингов трик, защото се търси шум и привличане на инвеститори, особено при тези, чиито акции се търгуват на борсата. "Реално погледнато, всеки би искал да придобие подценен имот, защото това ще му донесе по-голям доход в бъдеще. Като цяло това винаги го е имало", коментира Веселин Генчев, изпълнителен директор на "Бенчмарк фонд имоти".

Все пак проблем пред фондовете ще си остане набирането на капитал. "Поставихме си амбициозна задача", заяви Николай Василев, като допълни, че няма предварителни уговорки с инвеститори, които ще се включат в увеличението на капитала. От "Алфа България" смятат, че няма да имат никакъв проблем с осигуряването на ресурс, след като още при разговорите с потенциални инвеститори последните са изразили готовност да вложат 50 млн. евро.

267 оферти за бизнес

Бързо търсене

Подробно търсене

Топ предложения

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Лозенец

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Цена: 150 000 €

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Лозенец

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Цена: По споразумение

Бизнес имот с атрактивна локация

Силистра

Бизнес имот с атрактивна локация

Цена: 600 000 лв.