Търси съдружници за строителен проект Дизайн и обзавеждане за заведения, хотели и търговски обекти Професионален домоуправител
 

Продаваш или купуваш бизнес? Вече има оферти в интернет

Хотели, ресторанти, казина, магазини, чифлици, складови и производствени бази на изгодни цени търсят новите си стопани

23.10.2009 Милена Илиева, София Тезийска, сп. Имам имот, бр. 22, 29.10.2009 г.

BusinessForSale in Imam imot magazine
Новата консултантска организация BusinessForSale.BG предлага на клиентите си над 300 имота с разработена дейност

Икономическата криза и невъзможността за изплащане на вноските по банковите кредити принуждава много фирми вече
да продават не само своите имоти, а и целия си бизнес. Предприемчиви инвеститори пък търсят нови възможности да спечелят от понижените цени на активи и компании с утвърдено име и присъствие на пазара. Именно тази ниша на пазара вече има свой стопанин в лицето на новата консултантска организация - BusinessForSale.BG, която развива дейност в сферата на бизнес сливания, изкупувания и придобивания. Тя е собственост на “Бългериан пропертис” ООД
и е част от корпоративната група на посредническата компания за недвижими имоти и инвестиции Bulgarian Properties.
BusinessForSale.BG е посредникът между двата вида клиенти - тези, които предлагат бизнес за продажба или наем, и тези, които търсят да придобият готов бизнес чрез покупка, наем или сливане.

“Продажбата на бизнеси, дялове и други е нова за българския пазар, тук нямаме традиции и тепърва предстои този пазар да се развива. Ако можем да направим паралел с предлагането на имоти или финансови инструменти, където има първично предлагане и вторичен пазар на препродажби - BusinessForSale.BG цели да създаде вторичен пазар
за продажба на този род активи в България”, заяви за “Имам имот” Полина Стойкова, оперативен директор на “Бългериан пропертис”.

“След комунизма се развиваше първичен пазар на бизнесите, много частни инициативи бяха създадени и разработени, а сега идва ред на вторичния пазар. Важно е да има такъв пазар, за да могат собствениците на бизнеси да получат паричен израз на направените инвестиции не само под формата на активи, но труд, знания и компетенции, когато не са в състояние да продължат да развиват дадения бизнес. По този начин българските компании ще могат да се развиват качествено, а предприемачите ще са стимулирани да инвестират в нови и нови бзинес инициативи, които да продадат в даден момент.

Купувачите и продавачите на бизнеси нямат много знания за това как да подходят към продажбата и какви са особеностите на този вид сделки и ние им помагаме с всякаква допълнителна информация и съвети.

Сега е много добър момент инвеститори с пари да придобият работещи бизнеси на много изгодни цени”, допълни още Стойкова.

Според анализ на “Бългериан пропертис” сочи, че 2/3 от активно работещите фирми в България изпитват затруднения в дейността си. Причината е в драстичното спадане на активността у купувачите, липсата на адекватно кредитиране, голямата междуфирмена задлъжнялост и липсата на свежи пари от чуждестранни инвеститори. Най-засегнати са строителството, индустриалното производство, продажбите на автомобили, сочат данните на компанията. Търговията с луксозни стоки е почти замряла. Заведенията също са загубили немалък процент от оборотите. Хотелиерите отчитат по-малка заетост и очакват тежък зимен сезон. Тъй като BusinessForSale.BG стартира през юли т.г. засега консултантската организация е привлякла като клиенти предимно продавачи на бизнеси - те са над 300 и са предимно българи. “С тях сме сключили договори за реклама и посредничество при продажбата. Купувачи няма много засега, но на практика до
създаването на нашия нов бранд липсваше открито предлагане на бизнеси, което означава и свито търсене поради липса на информация. Засега преговаряме с около петима потенциални купувачи на бизнес, между които има и чужденци”, уточни Полина Стойкова.

Това, което се търси на този пазар, са предимно разработени бизнеси на добри и изгодни цени, на печалба или на малка загуба, както и такива, които са във финансови затруднения и невъзможност за изплащане на изтеглени кредити. Купувачите за този тип бизнеси са готови да поемат задълженията, да доплатят малко и да направят потенциално
добри и печеливши инвестиции. Парцелите с проект, които се предлагат в момента от BusinessForSale.BG са на цени, равни на нивата, на които са купени плюс разходите, направени за проектиране. “Продажбата на този тип бизнес имоти не е с цел спекулативна печалба, а необходима спасителна мярка за инвеститори, които не могат да си позволят да стартират изпълненията на проектите в настоящата криза”, обясни още Стойкова.

Сред офертите на компанията има хотели, фабрики за консерви, алкохол, брикети, метални, бетонови и пластмасови изделия, фирми за строителни материали, мебелни предприятия, шивашки цехове, винарни, бензиностанции, бивши училища и дори аптека.

Едно от най-скъпите предложения е за хотелски комплекс край Созопол. Той се продава за 15,9 млн. лв. Рекламиран е като обект на първа линия с РЗП 17 хил. кв. м и 130 стаи. Работи от две години и има ресторант, басейн, фитнес и др.

3,9 млн. лв. се искат за хотел в Боровец близо до кабинковия лифт. Площта му е 2500 кв. м и има 12 бутикови апартамента.

Общо се продават 42 хотела. Повечето от тях са малки, в различни краища на страната. Освен по морето и в зимните курорти има в района на Търново, Монтана, Кърджали, Габрово, Девин, Благоевград и т.н. Цените тръгват от около 150 000 евро и стигат до няколко милиона.

Доста са и офертите за парцели, част от тях с проекти. 5 млн. евро искат за терен до летището в София. Той е с големина 3,5 декара и има проект за хотел. Има и една обява за продажба на дял в хотел в Поморие. Срещу 227 000 евро се предоставят малко повече от 5% от акциите.

510 000 евро искат за язовир край Велико Търново с прилежаща към него земя с площ 157 декара. Отделно на 20 декара са разположени съоръжения за язовирната стена. Рекламира се като подходящо място за построяване на селище от затворен тип с еднофамилни къщи и апартаменти.

Повечето фабрики и цехове нямат определена цена, а е дадена възможност за договаряне. Така са обявени например консервна фабрика до Сливен, фирма за производство на брикети край Пазарджик, предприятие за бетонови изделия в Стара Загора, завод за преработка на пластмаса в Попово.

За 2,66 млн. евро е офериран завод за метални конструкции край Видин. 1 млн. евро искат за мебелна фабрика край Троян, а цех за дървени изделия край Ябланица се продава срещу 1,23 млн. лв. Има и по-евтини предложения като например винарна с парцел в Павликени (150 000 евро), цех за алкохол в Златица (390 000 евро), производство на решетки за улични канали (200 000 евро).

Бизнес със строителни материали край Смолян е обявен за 3,2 млн. евро. От обявата става ясно, че фирмата е на пазара от над 18 г. и има отношения с водещи доставчици и клиенти в региона. Бизнесът се извършва в собствена търговска база и наети бази в Смолян, Рудозем, Мадан и Девин. Има и транспортни средства.

В сайта могат да се видят и пет оферти за бензиностанции. Те са в различни райони на страната. Цените им са между 75 000 и 400 000 евро. Магазини в София пък вървят между 31 000 и 500 000 евро в зависимост от големината и района. Има предложения за търговски площи и в Русе, Варна, Пловдив.

Собствениците на чифлик в Родопите искат 157 000 евро. Имотът се състои от две къщи за живеене, три обора (с капацитет за 300 телета или 1000 овце) и парцел от 3000 кв. м.

В село на около 24 км от Пловдив се продава рибно стопанство с обща площ 39 000 кв. м. Цената му е 153 000 евро. Върху терена са изградени басейни за производство на сладководна жива риба.

Промишлен комплекс с овощна градина до Видин се оферира за 160 000 евро. На 10 декара има три производствени сгради и къща със застроена площ 1800 кв. м и овощна градина с 410 плодни дръвчета.

Сладкарница и бар в софийския кв. Лозенец също са сред предложенията на BusinessForSale.BG. Цените им са съответно 258 хил. и 405 000 евро. Барът е на бул. “Черни връх”, но не е работил като такъв, а сладкарницата се рекламира като разработена и с потенциал за успех.

Заведение в центъра на Пловдив е обявено за 220 000 евро. Площта му е 141 кв. м и е на две нива. На 20 км от града пък се продава ресторант с 90 места, който се нуждае от ремонт.

Едно от най-евтините предложения - 10 000 евро, е за ресторант в монтанско село. В момента не работи, но иначе е с площ около 240 кв. м и двор 800 кв. м.

267 оферти за бизнес

Бързо търсене

Подробно търсене

Топ предложения

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Лозенец

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Цена: 150 000 €

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Лозенец

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Цена: По споразумение

Бизнес имот с атрактивна локация

Силистра

Бизнес имот с атрактивна локация

Цена: 600 000 лв.