Търси съдружници за строителен проект Дизайн и обзавеждане за заведения, хотели и търговски обекти Професионален домоуправител
 

Бизнес анализи

BusinessForSale.BG – анализ за 2010 г.

15.12.2010 BusinessForSale.BG

Година и половина след създаването на BusinessеsForSale, нашата компания не отчита да има драстични промени на пазара в този сегмент. Динамика има по отношение на увеличения брой на нови бизнеси, които се предлагат за продажба. През последните няколко месеца се наблюдава и увеличение на броя на запитванията от потенциални купувачи. Определено има интерес към предложените от нас компании за продажба, но купувачи и продавачи засега не се срещат най-вече по отношение на цената. BusinessForSale.BG помага на собствениците на фирми не само да намерят успешна продажба на своя бизнес, но също и предлагаме намиране на съдружници или съ-финансиране.

Тенденцията през 2010 г. се състоеше основно в активизиране на броя на подадените оферти за продажба или съдружие в бизнес в България, както и активизиране на броя на запитванията, както от български, така и от чуждестранни купувачи. За съжаление, все още не се наблюдава ръст на броя сключени сделки, най-вече поради факта, че интересите на купувачи и продавачи не се срещат по отношение на цената. Едните искат твърде висока цена, а пък другите желаят за купят на твърде ниска. Често се среща сред българските бизнесмени, които желаят да продадат бизнеса си да прибавят към неговата стойност и емоционален елемент, да остойноствят времето прекарано от тях в развитието му, както и други инвестиции, които са направили. За съжаление, този подход при определяне на цената не работи в днешно време и всеки решил да продаде бизнеса си именно сега, в момента на световна икономическа криза следва да е наясно, че няма да получи "заслужената цена", която според него струва бизнесът му. Продажби се случват единствено на разумно ценообразувани бизнес, които имат и потенциал за развитие. Разбира се, винаги има изключения и това са бизнеси, които гарантирно могат да докажат, че инвестицията в тях ще носи на купувача над 10-15% годишна възвръщаемост на средствата, вложени в покупката.

В кои сектори се оферираха най-много бизнеси за продажба през 2010 г.?

Най-често идват предложения от страна на хотелиерски бизнеси, заведения, търговски обекти, производствени предприятия от леката промишленост, както и огромен брой предложения от страна на строителни предприемачи, които са замразили своите проекти и търсят продажба или съфинансиране.

Повечето оферти престояват на пазара достатъчно дълго, дори твърде дълго. Много компании са оферирани в продължение на повече от една година и то без ясна перспектива дали ще се случи скоро продажба. Ясно е за всичи, че времената, в които живеем не предполагат бърза продажба. Ето защо, ние предварително съветваме всички продавачи да не пристъпват към продажба именно сега, ако могат да си го позволят, тъй-като пазарът на скъпи активи и бизнеси е доста неблагоприятен. Разбира се, имаме и доста компании, които са обявени на пазарната и заслужена според техните собственици цена, с цел да е ясно, че са за продан и в случай, че се появи купувач, готов да оцени и заплати качеството на тази компания. Всички наши клиенти са наясно и не очакват бърза продажба, особено ако цената е пазарна. Причината за това е, че потенциалните купувачи отдават твърде висока стойност на риска да придобият компаниия именно в настоящия момент, в тези трудни времена и при неясното бъдеще пред почти всички бизнес начинания в България.

Чуждестранният интерес към покупка на бизнеси в България

За никого не е тайна, че интересът от чужди инвеститори е намалял драстично спрямо годините преди кризата. Това се дължи на цялостнотно намаление на сливанията и придовбиванията в Европа, липсата на свеж капитал за инвестиции и най-вече в недоверието от страна на инвеститорите, че в настоящия момент покупката на бизнес би била печелившо решение. Почти всички сектори от икономиката в България са засегнати от кризата и повечето компании страдат при тези условия и не генерират печалба. Покупката на бизнес не е просто решение, защото успехът на бизнеса се дължи и на множество субективни фактори, качество на персонала, ефективност на бизнес решенията и всичко това в една изключително динамична среда, каквато се наблюдава в момента. Със сигурност обаче към добре работещи и печеливши бизнеси, които могат да докажат стабилни доходи и възвръщаемост определено има интерес и не липсват сериозни запитвания и дори сделки. Такива компании определено се търсят дори повече от преди, защото в тези тежки времена всички инвеститори търсят сигурно вложение в печеливши дейности, каквито напоследък няма много. За съжаление повечето фирми, предложени за продажба в България са в тежко състояние, задлъжнялост и намалели обороти. Освен вливане на свеж капитал те изискват и сериозно преструктуриране, което най-често отказва инвеститорите.
При продължаване на стабилността на икономиката и липса на негативни тенденции през следващите месеци очакваме засилване на активността на чуждестранните купувачи и инвеститори. Типично за нашата компания е, че успява да предложи изгодни покупки на бизнес дори за малки частни инвеститори и купувачи от целия свят. В комбинация с различни допълнителни услуги от наша стана всички чуждестранни инвеститори у нас могат да разчитат на добро съдействие на локално ниво и грижа за тяхната инвестиция в България. Нашата страна до момента се представя достатъчно добре на междунардония бизнес пазар за времето на тази тежка криза, поради което имиджът на страната ни като инвестиционна дестинация е запазен. Имаме всички предпоставки да смятаме, че повече чужестранни инвеститори ще дойдат у нас през следващата година.

Тенденции и прогноза при продажбите на бизнеси за 2011 г.

Очакваме все повече компании от засегнатите сектори да бъдат обявени за продажба. Със сигурност ще продължи да има добри условия и изгодни цени за продажба. Компаниите, които успеят да се задържат на пазара ще успеят да се преструктурират и отново да започнат да печелят. При подобряване на икономическите условия е Европа и света, определено ще наблюдваме ръст на придобиванията и у нас. Моментът е подходящ за придобиване на интересен бизнес на изгодна цена, което ще бъде използвано от по-смелите инвеститори. За съжаление, натрупаният стрес и несигурност сред играчите на пазара е твърде голям и много малко от тях ще успеят да оценят добрите условия за придобиване именно сега. При подобрение на средата продавачите ще реагират и ще коригират цените нагоре.

Надяваме се през 2011 година да настъпи дългоочакваното отрезвяване на продавачи и купувачи и най-после те да се срещнат за да започнт да се случват сделки. В момента едните искат твърде висока цена, а пък другите са готови да платят твърде ниска. Пазарът е стресиран и играчите са несигурни. Когато ситуацията се успокои, тогава и пазарът ще се върне към нормалния си ритъм. Разбира се, никой не бива да очаква връщане на нивата от 2007 и 2008 година. Нормалното състояние би било да се случват повече сделки на разумно ценообразувани бизнес и компании. Вече се наблюдава успокоение сред играчите и икономиката. Ако това успокояване продължи и процесът се задържи стабилен в продължение на поне 6 месеца, то смятаме, че може да започне постепенно подобрение. Не очакваме бум на сливания и придобивания, но очакваме успокоение на пазара и сключване на повече сделки през 2011 година.

bookmarks

Последни анализи

Анализи по
категория

Недвижими имоти (1)
288 оферти за бизнес

Бързо търсене

Подробно търсене

Топ предложения

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Лозенец

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Цена: 65 000 €

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Лозенец

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Цена: По споразумение

Бизнес имот с атрактивна локация

Силистра

Бизнес имот с атрактивна локация

Цена: 600 000 лв.