Търси съдружници за строителен проект Дизайн и обзавеждане за заведения, хотели и търговски обекти Професионален домоуправител
 

Маслодобивна фабрика в Разград

Фабрика със собствен урегулиран терен от 35 дка

ОПИСАНИЕ НА ТЕХНОЛОГИЧНИЯ ПРОЦЕС ДОБИВ НА СУРОВО МАСЛО:

Маслодобивното предприятие преработва предимно слънчогледово семе при оптимален работен капацитет 80-90 т. на денонощие и произвежда сурово и рафинирано слънчогледово масло и слънчогледово кюспе.
Производственото оборудване позволява преработка и на други видове
маслодайни семена.
Предприятието има успешен опит в преработката на царевичен зародиш и е
единствен производител на сурово, рафинирано и бутилирано царевично олио в страната, познато на българския пазар под търговската марка “Персей”.
От всяка постъпваща партида суровина се взема проба за определяне състоянието и качеството. След като се претегли на автокантара, се изсипва в приемна шахта, откъдето посредством елеватор и редлери постъпва в склада за съхранение. Преди постъпването в склада слънчогледовото семе минава през почистваща машина “Петкус”.
Складът е едноетажен с активно вентилиране.
Получаването на пресово сурово олио включва следните технологични операции: олющване и фракциониране, смилане, влаготоплинна обработка, еднократно окончателно пресуване на изпеченото мливо, първично очистване на суровото масло.
От склада чрез шнек и елеватор слънчогледовото семе преминава през магнитна колонка за улавяне на метални примеси и постъпва в бункер, разположен над два лющачни агрегата АЛС-100, към тях се включва циклон. Люспата се отделя и утаява в утаителна камера, откъдето чрез шнеков транспортьор постъпва в бункер за люспа. Олющеното семе постъпва в бункер за олющено семе и след смилането посредством
елеватор се качва към кондиционерите за влаготермична обработка.
Следва пресуване на мливото. Материалът се смачква в шнекови преси под действието на налягането на шнековия вал. Маслото изтича през луфтове и се събира в механичен утаител, където се извършва първичното му очистване от груби частици. Експелерът /кюспето/ посредством шнек, елеватор и редлер се отвежда в склад за кюспе.
Утаеното масло от механичния утаител чрез преливане постъпва в резервоари за сурово нерафинирано масло, откъдето с помпа се подава за фино филтруване във филтър “АМА”.
РАФИНИРАНЕ НА ПРЕСОВО МАСЛО
Рафинирането включва следните технологични етапи: Подготовка, Хидратация, Обработка с фосфорна киселина /обезслизяване/, Неутрализация на свободни мастни киселини, Промиване на неутрализираното масло, Сушене, Избелване с белилна пръст,
Обезмирисяване, Охлаждане.

Оптималният капацитет на производствените мощности е 80-90 т. слънчогледово семе и 70-80 т. царевичен зародиш. Рандеманът е в зависимост от качеството на суровината. При масленост на слънчогледа 42% се добива средно 38% чисто масло и 43% експелер с 8% остатъчна масленост. При 50% масленост на царевичния зародиш се добива 46% чисто масло и 50 т. експелер с 8% остатъчна масленост.

289 оферти за бизнес

Бързо търсене

Подробно търсене

Топ предложения

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Лозенец

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Цена: 65 000 €

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Лозенец

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Цена: По споразумение

Бизнес имот с атрактивна локация

Силистра

Бизнес имот с атрактивна локация

Цена: 600 000 лв.