Търси съдружници за строителен проект Дизайн и обзавеждане за заведения, хотели и търговски обекти Професионален домоуправител
 

Сделки за милиони в България въпреки кризата

28.09.2010 economynews.bg, Маргарита Йорданова, 21.09.2010

Въпреки икономическия спад в цял свят, някои инвеститори влагат много пари за закупуване на нови компании. Според икономисти именно по време на криза е най-добре да се правят подобни инвестиции, тъй като цената на сделките е по-ниска. Предполага се, че след време подобни вложения ще имат голяма възвращаемост.
България не прави изключение в това отношение.

Интернет доставчици

Миналата седмица Telekom Austria AG обяви, че купува два кабелни оператори Мегалан и Спектрум Нет. Собственикът на Мтел у нас ще плати 72 млн. евро, като финансирането на сделката е със собствени пари. Мегалан се преобразува в акционерно дружество преди няколко месеца, като акционери с равни дялове в него са Мегалан ООД и Паризу Трейдинг ООД, а изпълнителен директор е Йордан Йорданов.
В Спектрум Нет (Спектър Нет АД) досега най-голям акционер беше Алфа Телеком, дъщерно на Алфа Финанс Холдинг, която е собственост на Иво Прокопиев. Другият собственик на Спектрум Нет е досегашният й изпълнителен директор Теодор Захов. В началото на август стана ясно, че Захов купува 49% от Икономедия, които дотогава бяха собственост на Филип Хараманджиев. Другият акционер в медийната група с дял 51% е отново Иво Прокопиев. Не е обявена обаче цената, която Захов е платил, за да стане съсобственик на вестниците Капитал и Дневник. Telekom Austria AG ще покрие и кредитите, с които двата оператора са финансирали пазарната си експанзия, като придобитите дългове на компаниите възлизат на 11 млн. евро според J. P. Morgan. Сделката ще бъде приключена, когато бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.
Същевременно в началото на годината бе финализирана сделката за закупуване на Орбител. Купувач бе Спектрум Нет, който плати 5 млн. евро за своя конкурент. В случая според експерти кризата е намалила цената на компанията почти наполовина. През 2005 г. Мадяр Телеком, част от групата на Дойче телеком, плаща за алтернативния оператор 8 млн. евро.

От няколко месеца големите телекоми усилено се подготвят да инвестират в българския пазар на високоскоростен интернет. Чрез последната покупка Мтел се противопоставя на експанзията на Виваком, която завладява пазара с пакетните си услуги, а и е най-големият играч в момента с 28% пазарен дял. Освен това тук са още Blizoo /13%/, Мегалан и Спектрум нет /общо 9%/ и Пауър нет /4%/. Според Мтел и Виваком на 35-40% от пазара оперират почти 2000 интернет доставчици, които работят в сивата или полусивата икономика.


Виваком - най-голямата сделка за 2010

До няколко седмици "Виваком" ще бъде купена от хонконгския предприемач Ричард Ли, който през юни представи на среща с премиера Бойко Борисов инвестиционните си намерения, които включват 500 млн. евро вложени във Виваком през следващите 5 г.
Освен това Ли ще изкупи задълженията на AIG, с които американският застраховател финансира покупката на Виваком.
Банките кредитори на телекома, сред които са RBS, Deutsche Bank, RZB, са съгласни с преструктурирането на задълженията и влизането на новия собственик. Всъщност сделката е стартирала още през март, когато Pacific Century Group на Ричард Ли купи управляващото дружество на компанията, собственик на Виваком.
В момента собственик на телекомуникационната компания е Неф телеком България, която се държи от едноименната фирма, регистрирана в Холандия. В нея дял имат няколко инвестиционни фонда, а с най-голям е компания от групата на AIG. През 2007 г. AIG Investments плати около 1,4 млрд. евро за Виваком. Според изявление на представители на купувача около 75% от сумата е финансирана чрез кредити, което означава над 1 млрд. евро.
На толкова се оценява и сделката с Ричард Ли. Между половината и една трета от тях са в баланса на българския телеком, който редовно ги изплаща. С тази сделка за първи път след приватизацията си Виваком ще стане собственост на компания от телекомуникационния сектор. Досега собственици бяха три инвестиционни фонда.
Ричард Ли е основен акционер в PCCW - най-големият оператор в Хонконг, който присъства в Европа, Близкия изток, Африка и др. най-вече с кабелни и сателитни услуги. С придобиването на Виваком той ще се установи на телекомуникационния пазар в ЕС.


Медиите

Една от най-значимите сделки през 2010 г. беше продажбата на bTV. През април 2010 стана ясно, че Central European Media Enterprises Ltd. (CME) плаща 400 млн. щатски долара (285 млн. евро), както и 13 млн. щатски долара оборотен капитал за телевизията. Чрез сделката президентът на СМЕ Адриан Сърбу присъединява още кабелните канали bTV Cinema и bTV Comedy, както и 74% дял на News Corporation в Радиокомпания Си.Джей, която управлява Класик ФМ, Джаз ФМ, Енджой, Зи Рок и Мелъди.
СМЕ придобива и 100% от регистрираната в Холандия TV Europe B.V. Тя пък е собственост на Триада комюникейшън, създадена от Красимир Гергов и сменяла различни собственици през годините.
Когато за първи път се заговори за продажбата на bTV /лятото на 2008/, излезе информация, че Рупър Мърдок иска да продаде 100% от Болкан нюз корпорейшън за около 1 млрд. евро. Преди самото финализиране на сделката Reuters информира, че тя ще е на стойност 500 млн. евро. В крайна сметка кризата смъкна цената още, но според данните Мърдок е на печалба и с получените 285 млн. евро.
Миналата година бе продаден и вестник Пари. През май 2010 от изданието съобщиха, че сделката по продажбата му е финализирана. Така Bonnier Business Press, която до този момент притежаваше 50% от икономическия всекидневник, се сдоби със 100% от акциите му. Шведската компания изкупи дела на Валентин Панайотов в Бизнес медиа груп, който се оттегли от поста изпълнителен директор. Цената по сделката обаче така и не бе обявена.Реалната икономика

За разлика от заплетените продажби на медии и компании от телекомуникационния бранш, значително по-ясно преминат сделките в реалния сектор, като няколко по-значими вече са факт, други предстоят.

Миналата есен Адвент Уотър придоби мажоритарния дял от една от най-големите компании за бутилиране на минерална вода Девин. Сделката оцени 100% от дружеството на между 28 и 29 млн. евро, или 3.06 лв. и 3.17 лв. за акция. През февруари 2010 г. базираната в Люксембург компания придоби още 7.8% от Девин за 4.9 млн. лв. Така общото му участие стана 97.9 на сто и след отправено търгово предложение Адвент стана собственик на 100% от българската компания.
В началото на септември Агрия Груп Холдинг АД продаде притежавания от нея мажоритарен пакет от дялове /363 080 броя дяла на стойност 10 лв. всеки/, съставляващи 99.20% от капитала на една от дъщерите си компании - известния Хлебозавод Корн ООД за сумата от 6 500 000 лева. Купувач по сделката е Йорк Скай ЕООД, компания от Търговище.

До дни предстои да се финализира сделката за покупката на също много известна компания за производство на сокове- Флорина. Нейн купувач ще е ВМ финанс груп, чийто собственик е издателят на сп. Мениджър Васил Мирчев. Тъй като се чака решение на КЗК фирмите все още не са обявили подробности по сделката.
Знае се обаче, че Флорина, собственост на Валентин Щонов и Георгиос Хонеос, е затънала в дългове и това е причината тя да бъде продадена. Фирмата е единствената компания в този сегмент, която не смени собственика си през годините. Мениджмънтът й направени сериозни инвестиции в ново оборудване, но изглежда това е причинило ликвидните проблеми и по-късно задлъжняването. Общите й текущи задължения към юни 2010 възлизат на 14.3 млн. лв., текущите активи са под 10 млн. лв., към текущите задължения се прибавят над 18 млн. лв. дългосрочни задължения. За първото полугодие компанията излиза на оперативна печалба от 367 хил. лв., разходите по заемите са 1.2 млн. лв., финалната загуба е за над 800 хил. лв. Компанията дължи милиони по облигационен заем, по който вече на два пъти не може да покрива вноските в срок.
Въпреки проблемите Флорина е много модерна компания и с голям потенциал и преди да се стигне до сделката с ВМ финанс груп от производителя на сокове интерес са проявили фондът за дялово инвестиране NBGI, акционер в BBB, друг известен производител в сектора, както и собственикът на Девин - Advent International.

През този месец Еврохолд България обяви, че ще продаде дъщерните си дружества, като общата стойност на всички сделки е 40 млн. лв. От тях 14 млн. лева е стойността на дълговете на продадените дружества. Така холдинга, чийто председател е Асен Христов, ще спечели чисто 5.4 млн. лв.
От дружеството съобщиха, че има сключени предварителни договори за Геоенергопроект за 1.3 млн. лв. , за Етропал, Евротест Контрол, Изток Плаза, Еврохотелс, Пластхим, чиято цена е 34 млн. лв.
До момента обаче са продадени 51% единствено от Формопласт. Сделката се е реализирала на БФБ, като новият собственик Пластхим-Т е платил 2.27 млн.лв.


Първата кризисна година

През 2009 г. ситуацията със сделките у нас бе подобна на вече описаната. Отново на фокус бяха основно телевизии и фирми от телекомуникационния бизнес.
Като една от най-значимите сделка за България през миналата година се смята продажбата на КейбълТел и Евроком. В края на октомври техен собственик стана европейският фонд EQT V, като сделката е на стойност 200 млн. евро.
Шведският фонд придоби 70% от КейбълТел от предишния й собственик Джин Филипс. Останалите 30% си останаха собственост на Рон Финли. Преди продажбата Евроком бе собственост на инвестиционният фонд Warburg Pincus.
През юни 2009 г. с нов собственик се оказа и ТВ Европа. Австрийската STEVIA Communications, която е част от медийната група Аltelys закупи 50% от изцяло новинарската телевизия. До тогава неин изпълнителен директор бе Емил Стоянов, брат на бившия президент Петър Стоянов и настоящ депутат от ГЕРБ. Цената по сделката обаче така и не бе обявена. Собственик на STEVIA Communications е Карл фон Хабсбург-Лотринген, а у нас неин представител е Христо Грозев.
Рокади в собствеността през 2009 г. имаше и в БиБиТи. През февруари собственикът й Петър Манджуков продаде по-големия дял от телевизията на ирландската Соmmunicorp Group за 8 млн. евро.
През август стана ясно, че Нова българска медийна група холдинг, собственост на Ирена Кръстева ще закупи Балкан Българска телевизия ЕАД . Сделката, за която няма обявена цена, е продължение на сагата, в която бившата началничка на Спортния тотализатор изкупува медии.

Оказва се, че по време на криза съветът на Уорън Бъфет: „ Бъди смел, когато другите се страхуват" е изключително полезен за закупуване на нови компании.

Последни бизнес новини

Всеки втори хотел в Банско се продава, но купувачи няма
19.06.2012

Всеки втори хотел в Банско се продава, но купувачи няма

На фона на протестите срещу и за спорния Закон за горите хотелиерският бизнес в Банско е замрял и всеки втори хотел в планинския курорт търси нов собственик.

повече
Собственици бързат да се отърват от имотите
05.06.2012

Собственици бързат да се отърват от имотите

Баровете и ресторантите са най-масовият бизнес, който фирмите продават в условията на криза. С продажбата собствениците обикновено искат да си осигурят свеж ресурс за нова инвестиция.

повече
ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ за Вашия бизнес
10.04.2012

ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ за Вашия бизнес

Business For Sale стана партньор на ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ – сайт за онлайн застраховане. Екипът на ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ предлага корпоративни решения за Бизнеса и управление на неговия застрахователен портфейл.

повече
Бизнесът търси малки и евтини складове
21.03.2012

Бизнесът търси малки и евтини складове

В последните месеци много български фирми започват да търсят складове и производствени площи и в този сегмент има сериозно раздвижване. Интересът е съсредоточен основно към помещения между 60 и 200 кв. м.

повече
Продажбата на бизнес не е срамна дейност, а просто бизнес!
20.12.2011

Продажбата на бизнес не е срамна дейност, а просто бизнес!

Когато всички възможности за изправяне на крака на пострадалият ни бизнес са разиграни идва ред на една трудна или в някои случаи спасителна стъпка – да се разделим с бизнеса си. Да продадеш нещо, което си създавал във времето, но сега се превръща във воденичен камък, който тегли към дъното е труден процес. Понякога и емоционално обвързан. Но да продадем бизнеса си или пък част от него може да има и много положителен ефект. За развитието на тази нова тенденция разговаряхме с Борис Алтънков, Управляващ директор на www.BusinessForSale.bg, посредническа компания в областта на продажба и покупка на бизнеси.

повече
Купувам бизнес, продавам бизнес
19.10.2011

Купувам бизнес, продавам бизнес

Когато всички възможности за изправяне на крака на пострадалия ни бизнес са разиграни, идва ред на една трудна или в някои случаи спасителна стъпка - да се раздели с бизнеса си. Да продадеш нещо, което си създавал във времето, но сега се превръща във воденичен камък, който тегли към дъното, е труден процес. Понякога и емоционално обвързан. Но да продадем бизнеса си или част от него може да има и много положителен ефект.

повече
Идеята като бизнес
20.09.2011

Идеята като бизнес

Управляващият директор на BusinessForSale.BG, Борис Алтънков, беше гост на предаването "Уикенд с Миа Сантова" на 18.09.2011 г., за да коментира възможностите за патентоване на идеи и намиране на инвеститор и продажбата на патента. Много милиардери са натрупали богатството си, благодарение на разумни инвестиции и забележителен бизнес нюх. Други обаче просто са имали късмета да им хрумне да продават нещо, за което никой досега не се е сетил. В списъка на „Форбс” за най-богатите хора на света фигурират имената на много хора, забогатели по този начин.

повече
Пазарът за продажба на бизнеси в България
31.08.2011

Пазарът за продажба на бизнеси в България

В своя сутрешен уикенд блок TV7 коментира темата за продажбата на бизнеси в България, за това кога е изгодно един собственик да си продаде бизнеса и кога е добре да се купи бизнес.

повече
Пет ключови фактора за успех при продажба на бизнес
12.08.2011

Пет ключови фактора за успех при продажба на бизнес

Ако няколко пъти сте били на ръба да продадете бизнеса си, но в последния момент, а понякога и доста по-рано, не успявате, със сигурност сте се чудили защо се получава така. Ето ви някои причини от практиката в България, които може да са причината за това.

повече
Какви са приликите и разликите между новия и стария закон за ВЕИ?
01.06.2011

Какви са приликите и разликите между новия и стария закон за ВЕИ?

Новият Закон за енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) влезе в сила от 3 май. Част от залегналите в него норми и изисквания са близо до тези в предишния, но имаше и изменения, направени в последния момент при гласуването в парламента.

повече
Кои са приоритетните сектори за привличане на инвестиции у нас според държавата
20.05.2011

Кои са приоритетните сектори за привличане на инвестиции у нас според държавата

Няколко са секторите, които според държавата в лицето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и Българската агенция за инвестиции (БАИ) трябва да са приоритетни през следващите пет години в процеса на привличане на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) у нас. Това стана ясно от представената днес презентация от изпълнителния директор на БАИ Борислав Стефанов по време на конференция в София, посветена на привличането на инвестиции в България.

повече
Бизнес за продан
11.01.2011

Бизнес за продан

Казват, че по време на криза се раждали най-доб¬рите възможности за пече¬лене на пари. Дали е така всеки сам може да прецени, но истината е, че сътресе¬нията във финансовия сек¬тор и икономиката разкри¬ха една непозната доскоро за българина възможност купуването на разработен бизнес.

повече
Най-големите сделки в България за 2010 г.
06.01.2011

Най-големите сделки в България за 2010 г.

2010 г. се очертава като една от най-слабите по сливания и придобивания в България, макар в последните няколко месеца пазарът да стана свидетел на силно активизиране и на купувачите, и на продавачите. Стойността им се очаква да бъде наполовина по-малко от 2009 г. с обем от 2 млрд. евро, по данни на "Райфайзен инвестмънт" и "Ентреа кепитъл". Техните изчисления показват, че за първите десет месеца на годината общият обем на сключените сделки е около 700 млн. евро. Медиите, телекомуникациите и имотите са основните сектори, в които станаха големите сделки на годината. Продажбите се движеха предимно от невъзможността за обслужване на дългове, други пък бяха решили да се изнесат от българския пазар. По изчисления на "Дневник" общо пазарът ще достигне близо 1 млрд. евро при около 50 сделки, някои от които предстои да бъдат финализирани. "Дневник" представя най-големите десет.

повече
1 млн.лв. максимум за компания в България
04.10.2010

1 млн.лв. максимум за компания в България

Фирмите за продажба са в тежко състояние, задлъжнялост и намалели обороти, казва Никола Стоянов*, управляващ директор на BusinessForSale.BG за Economynews.bg.

повече
Хотелиери не искат ДДС
23.02.2009

Хотелиери не искат ДДС

От Съюза на инвеститорите в туризма, поискаха туристическата дейност в България да се облага с 0% ДДС, за да се справи браншът с кризата. В случай, че това не е възможно, ставката да бъде намалена поне на 5-7%, искат от съюза, пише в-к Стандарт.

Други ...

повече
Стартира програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България
23.02.2009

Стартира програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България

Днес вицепремиерът Меглена Плугчиева и министърът на земеделието и храните Валери Цветанов обявиха началото на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

"Секторът ще играе значителна роля", каза пред журналисти вицепремиерът ...

повече
Рецесията в Източна Европа неизбежна, кризата - да
22.02.2009

Рецесията в Източна Европа неизбежна, кризата - да

В една от последните си статии посветени на тежката рецесия, в която се намира Източна Европа в момента, списание "Икономист" разглежда възможността дали има вероятност тази част от Стария континент да мине по пътя на Аржентина.

Според изданието, Източна ...

повече
Работна група ще предложи мерки за подобряване на бизнеса в България
18.02.2009

Работна група ще предложи мерки за подобряване на бизнеса в България

Очаква се скоро да бъде създадена експертна група от представители на водещи компании, чиято цел ще бъде да формулира и предложи мерки, които от своя страна на доведат до подобряване на бизнес климата в България, във възможно най-кратки срокове.

Не ...

повече
Силен интерес към Бургас на туристическо изложение
17.02.2009

Силен интерес към Бургас на туристическо изложение

Община Бургас предизвика силен интерес сред посетителите на XIII-тото международно туристическо изложение в Истанбул, провело се от 12 до 15 февруари, съобщиха от Общината.

Целта на посещението е Бургас да стане по-привлекателна туристическа дестинация. ...

повече
268 оферти за бизнес

Бързо търсене

Подробно търсене

Топ предложения

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Лозенец

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Цена: 150 000 €

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Лозенец

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Цена: По споразумение

Бизнес имот с атрактивна локация

Силистра

Бизнес имот с атрактивна локация

Цена: 600 000 лв.