Търси съдружници за строителен проект Дизайн и обзавеждане за заведения, хотели и търговски обекти Професионален домоуправител
 

Най-големите сделки в България за 2010 г.

2010 г. се очертава като една от най-слабите по сливания и придобивания в България

06.01.2011 Дневник, 05.01.11, с.VI+VII

2010 г. се очертава като една от най-слабите по сливания и придобивания в България, макар в последните няколко месеца пазарът да стана свидетел на силно активизиране и на купувачите, и на продавачите. Стойността им се очаква да бъде наполовина по-малко от 2009 г. с обем от 2 млрд. евро, по данни на "Райфайзен инвестмънт" и "Ентреа кепитъл". Техните изчисления показват, че за първите десет месеца на годината общият обем на сключените сделки е около 700 млн. евро. Медиите, телекомуникациите и имотите са основните сектори, в които станаха големите сделки на годината. Продажбите се движеха предимно от невъзможността за обслужване на дългове, други пък бяха решили да се изнесат от българския пазар. По изчисления на "Дневник" общо пазарът ще достигне близо 1 млрд. евро при около 50 сделки, някои от които предстои да бъдат финализирани. "Дневник" представя най-големите десет

1. 296.3 млн. евро за bTV Най-голямата сделка за тази година е продажбата на Би Ти Ви на радио- и телевизионна група в Централна и Източна Европа CME за 400 млн. долара (296.3 млн. евро) в началото на февруари. За сравнение - "Нова телевизия" беше продадена за 620 млн. евро на медийната група Ем Ти Джи (Modern Times Group) две години по-рано.

CME придоби 100% от най-голямата частна българска телевизия, като пое и контрола върху специализираните канали "Би Ти Ви комеди" и "Би Ти Ви синема" заедно със 74% дял на News Corporation в "Радиокомпания Си.Джей", която управлява радиостанциите "Класик ФМ", "Джаз ФМ", "Енджой", "Зи рок" и "Мелъди".

Допълнително CME придоби още 20% от телевизиите "Про.БГ" и "Ринг.ТВ", след като през 2008 г. купи 80% от тях от Top Tone Media Holdings и Красимир Гергов. Продажбата завърши програмата на News Corporation за излизане от значителния й бизнес за ефирно наземно телевизионно и радио разпространение в Източна Европа.

2. 95.2 млн. евро за "Мол Варна" На второ място остава придобиването на "Мол Варна" от Aspius Immobilien, фонд на австрийската Райфайзенбанк от "Милър дивелопмънтс". Сделката е изчистване на дълг срещу собственост. Търговският център във Варна стана собственост на британската компания през 2008 г. Тогава "Милър" плати 120 млн. евро. на "Интерсервиз Узунови", като част от средствата бяха кредит от българското поделение на австрийската банка. "Райфайзен" е предоставила заем и за построяването на мола, като инвестицията беше обявена за 54 млн. евро.

3. 85 млн. евро за молове в Русе и Стара Загора
Продажбата на двата търговски центъра в Русе и Стара Загора още незавършени за 85 млн. евро от "Синема сити" на Ιsrael Theaters за 85 млн. евро заема трета позиция. Сделката беше финализирана в края на март. Според съобщението до борсата в Израел в началото на март Ιsrael Theaters ще платят 70 млн. евро при приключване на сделката, а останалите 15 млн. евро девет месеца след отварянето на "Мол Русе".

Той беше пуснат преди броени дни - на 20 декември с магазина на "Карфур" и кинозалите. В същото време строителството на търговския център в Стара Загора все още не е започнало по информация от сайта на RESB - проджект мениджмънт компанията на "Синема сити" в България. Двата мола са със разгърната застроена площ 112 хил. кв.м, като от тях 58 хил. кв.м е отдаваемата площ по данни на RESB.

4. 83 млн. евро за "Спектър нет" и "Мегалан"
Придобиването на алтернативния телеком "Спектър нет" и интернет доставчика "Мегалан" от най-големия мобилен оператор "Моблител" за 83 млн. евро постави началото на финалната консолидация в телекомуникационния бизнес в България.

"Мобилтел" плати 72 млн. евро след задълженията за двете компании, като в тази сума влиза и 14.5 млн. евро, които собствениците на "Спектър нет" Теодор Захов и "Алфа финанс" и на "Мегалан нетуърк" - Диян Тунджев, Борислав Йосифов и американската "Паризу" ще получат през 2011 г. при постигане на определени цели. Новият собственик поема и дългове за 11 млн. евро. Теодор Захов и Иво Прокопиев, който е основен акционер в "Алфа финанс", са издатели на вестниците "Дневник" и "Капитал".

5. 80 млн. евро за "Софийска вода"
Смяната на собствеността на концесионера "Софийска вода" е петата най-голяма транзакция на българския пазар, но с международни играчи. Сделката е част от продажбата на дяловете на британската "Юнайтед ютилитис" (United Utilities) в "Софийска вода", естонската "Толина Веси" и полската "Акуа" на френската "Веолия вода" (Veolia Water) за общо 199 млн. евро.

В съобщението на "Веолия" не беше посочено колко струват само акциите на "Софийска вода", където французите вече държат мажоритарния пакет от близо 58%. Според източници, запознати със сделката, става въпрос за около 80 млн. евро. Концесията на "Софийска вода" е до 2025 г., като концесионерът не заплаща такса, а е задължен да прави инвестиции в мрежата.

6. 72 млн. евро за 16% в СИБанк взе Цветелина Бориславова
141 млн. лв. (72 млн. евро) взе Цветелина Бориславова за продажбата на остатъчния си дял от 16% в СИБанк. Купувач на книжата беше мажоритарния собственик - белгийската група KBC, която вече държи 100% от банката. След придобиването на акциите от KBC заявиха, че "планират веднага да започнат процедура по свалянето на СИБанк от Българската фондова борса". Бориславова сключи споразумението с KBC за продажба на дела си в СИБанк през септември 2007 г., като продаде акциите си на три пъти.

7. 57 млн. евро за половината от НУРТС
След две годишни опити най-накрая БТК успя да продаде половината от акциите си в Националното управление "Радио и телевизионни станции" (НУРТС) на кипърското дружество Mancelord Limited за 57 млн. евро. Представител на Mancelord в България e "Бромак", собственост на Цветан Василев, който е основен акционер в Корпоративна търговска банка. Целта на сделката е НУРТС да се превърне в конкурентен играч на пазара на дигитално разпръскване в България и в доставчик на мултиплекс услуги в национален мащаб, се казваше в официалното съобщение на БТК до борсата.

Освен че е собственик на антените, през които в момента основно се разпространяват БНТ, БНР и другите големи телевизии в страната, дъщерното дружество на БТК и Mancelord - "НУРТС България", е собственик и на компанията "Тауърком", която спечели търга за построяване на два от общо шестте мултиплексора (цифровата платформа, чрез която ще се разпространяват телевизионен и радиосигнал от 2013 г.).

8. 46 млн. евро за "Труд" и "24 часа"
След 13 години на българския пазар немската медийна група ВАЦ го напусна, като продаде вестниците си "Труд", "24 часа" заедно с другите си издания и активи. Новият собственик на бизнеса на "Вестникарска група България" (дружеството на ВАЦ) е австрийската компания "БГ приватинвест" с български партньори - мажоритарният собственик на "Софарма" Огнян Донев и медийният експерт и бивш шеф на Общинска банка Любомир Павлов.

Официалната цена на сделката не беше съобщена, не е ясно и разпределението на дяловете и ролите на новите съсобственици, но неофициално стойността по транзакцията е 46 млн. евро. Австрийската "БГ приватинвест" е притежавана от Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Според подписаното споразумение за продажба освен двата всекидневника новият собственик придобива и седмичника "168 часа", още вестници и списания на групата, както и печатница "София" и разпространителската фирма "Стрела". За целите на сделката е създадена българска фирма "БГ принтмедия".

9. 27 млн. евро за хипермаркети и офиси купи Bluehouse Capital
Гръцкият фонд Bluehouse Capital купи четири имота за 27 млн. евро без ДДС. Те бяха собственост на дружествата със специална инвестиционна цел "И Ар Джи капитал-1" и "И Ар Джи капитал-2", които са на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ). Гърците станаха собственици на хипермаркет "Практикер" (10 млн. евро) и на търговски център на "Орифлейм" (2.3 млн. евро) в София, както и на още един магазин на "Практикер" (8 млн. евро) и на "Пикадили" (6.7 млн. евро) във Варна.
Това беше втора сделка с обратно наемане на Bluehouse в България, след като през 2009 г. гръцкият фонд купи за почти същата цена "Авто юниън център" в София (27.3 млн. евро). У нас гръцкият фонд притежава още софийския хотел Greenville и неизградения жилищния комплекс "Бояна парк", който преди беше в портфейла на Equest.

10. 20 млн. евро за предприятия и имоти на "Еврохолд"
Групата "Еврохолд България" продаде част от производствените си предприятия и дялове в имотните си дружества за 40 млн. лв. (20 млн. евро). Мащабната разпродажба на заводите си дружеството предприе с цел данъчно оптимизация и фокусиране върху основната си дейност - застраховане, лизинг и продажба на автомобили. В края на септември "Еврохолд" обяви, че е финализирала сделките на производствените си предприятия (62.5% от "Етропал", 49% от "Пластхим -Т" и 51% от "Формопласт") за общо 14 млн. лв. със "Синтетика".

Допълнително в пакетната сделка "Еврохолд" продаде дяловете си от имотни дружества - 100% от "Евротест контрол", 91% от "Еврохотелс", което притежава хотел "Ела" в Боровец, както и "Изток плаза" - собственик на част от имот на бул. "Г.М. Димитров" 16 в София. Общата стойност на продадените дружества извън производственото портфолио е 9.4 млн. лв. Останалите 15 млн. лв. са дългове, които се поемат от новите собственици.

*Фонд на "Ситигруп" взе 38% от "Хювефарма"
Есента бе благодатна и за фармацевтичния сектор, след като стана ясно, че фонд на американската инвестиционна банка "Ситигруп" - Citi Venture Capital International (CVCI), ще придобие 38% от "Хювефарма", собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви чрез "Адванс пропъртис". Пълната структура на сделката не става ясна, докато не бъде финализирана. Същото се отнася и за финансовите й параметри, но според запознати с придобиването източници на "Дневник" тя е за не по-малко от 50 млн. долара.

Последни бизнес новини

Всеки втори хотел в Банско се продава, но купувачи няма
19.06.2012

Всеки втори хотел в Банско се продава, но купувачи няма

На фона на протестите срещу и за спорния Закон за горите хотелиерският бизнес в Банско е замрял и всеки втори хотел в планинския курорт търси нов собственик.

повече
Собственици бързат да се отърват от имотите
05.06.2012

Собственици бързат да се отърват от имотите

Баровете и ресторантите са най-масовият бизнес, който фирмите продават в условията на криза. С продажбата собствениците обикновено искат да си осигурят свеж ресурс за нова инвестиция.

повече
ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ за Вашия бизнес
10.04.2012

ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ за Вашия бизнес

Business For Sale стана партньор на ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ – сайт за онлайн застраховане. Екипът на ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ предлага корпоративни решения за Бизнеса и управление на неговия застрахователен портфейл.

повече
Бизнесът търси малки и евтини складове
21.03.2012

Бизнесът търси малки и евтини складове

В последните месеци много български фирми започват да търсят складове и производствени площи и в този сегмент има сериозно раздвижване. Интересът е съсредоточен основно към помещения между 60 и 200 кв. м.

повече
Продажбата на бизнес не е срамна дейност, а просто бизнес!
20.12.2011

Продажбата на бизнес не е срамна дейност, а просто бизнес!

Когато всички възможности за изправяне на крака на пострадалият ни бизнес са разиграни идва ред на една трудна или в някои случаи спасителна стъпка – да се разделим с бизнеса си. Да продадеш нещо, което си създавал във времето, но сега се превръща във воденичен камък, който тегли към дъното е труден процес. Понякога и емоционално обвързан. Но да продадем бизнеса си или пък част от него може да има и много положителен ефект. За развитието на тази нова тенденция разговаряхме с Борис Алтънков, Управляващ директор на www.BusinessForSale.bg, посредническа компания в областта на продажба и покупка на бизнеси.

повече
Купувам бизнес, продавам бизнес
19.10.2011

Купувам бизнес, продавам бизнес

Когато всички възможности за изправяне на крака на пострадалия ни бизнес са разиграни, идва ред на една трудна или в някои случаи спасителна стъпка - да се раздели с бизнеса си. Да продадеш нещо, което си създавал във времето, но сега се превръща във воденичен камък, който тегли към дъното, е труден процес. Понякога и емоционално обвързан. Но да продадем бизнеса си или част от него може да има и много положителен ефект.

повече
Идеята като бизнес
20.09.2011

Идеята като бизнес

Управляващият директор на BusinessForSale.BG, Борис Алтънков, беше гост на предаването "Уикенд с Миа Сантова" на 18.09.2011 г., за да коментира възможностите за патентоване на идеи и намиране на инвеститор и продажбата на патента. Много милиардери са натрупали богатството си, благодарение на разумни инвестиции и забележителен бизнес нюх. Други обаче просто са имали късмета да им хрумне да продават нещо, за което никой досега не се е сетил. В списъка на „Форбс” за най-богатите хора на света фигурират имената на много хора, забогатели по този начин.

повече
Пазарът за продажба на бизнеси в България
31.08.2011

Пазарът за продажба на бизнеси в България

В своя сутрешен уикенд блок TV7 коментира темата за продажбата на бизнеси в България, за това кога е изгодно един собственик да си продаде бизнеса и кога е добре да се купи бизнес.

повече
Пет ключови фактора за успех при продажба на бизнес
12.08.2011

Пет ключови фактора за успех при продажба на бизнес

Ако няколко пъти сте били на ръба да продадете бизнеса си, но в последния момент, а понякога и доста по-рано, не успявате, със сигурност сте се чудили защо се получава така. Ето ви някои причини от практиката в България, които може да са причината за това.

повече
Какви са приликите и разликите между новия и стария закон за ВЕИ?
01.06.2011

Какви са приликите и разликите между новия и стария закон за ВЕИ?

Новият Закон за енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) влезе в сила от 3 май. Част от залегналите в него норми и изисквания са близо до тези в предишния, но имаше и изменения, направени в последния момент при гласуването в парламента.

повече
Кои са приоритетните сектори за привличане на инвестиции у нас според държавата
20.05.2011

Кои са приоритетните сектори за привличане на инвестиции у нас според държавата

Няколко са секторите, които според държавата в лицето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и Българската агенция за инвестиции (БАИ) трябва да са приоритетни през следващите пет години в процеса на привличане на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) у нас. Това стана ясно от представената днес презентация от изпълнителния директор на БАИ Борислав Стефанов по време на конференция в София, посветена на привличането на инвестиции в България.

повече
Бизнес за продан
11.01.2011

Бизнес за продан

Казват, че по време на криза се раждали най-доб¬рите възможности за пече¬лене на пари. Дали е така всеки сам може да прецени, но истината е, че сътресе¬нията във финансовия сек¬тор и икономиката разкри¬ха една непозната доскоро за българина възможност купуването на разработен бизнес.

повече
1 млн.лв. максимум за компания в България
04.10.2010

1 млн.лв. максимум за компания в България

Фирмите за продажба са в тежко състояние, задлъжнялост и намалели обороти, казва Никола Стоянов*, управляващ директор на BusinessForSale.BG за Economynews.bg.

повече
Сделки за милиони в България въпреки кризата
28.09.2010

Сделки за милиони в България въпреки кризата

Въпреки икономическия спад в цял свят, някои инвеститори влагат много пари за закупуване на нови компании. Според икономисти именно по време на криза е най-добре да се правят подобни инвестиции, тъй като цената на сделките е по-ниска. Предполага се, че след време подобни вложения ще имат голяма възвращаемост.
България не прави изключение в това отношение.

повече
Хотелиери не искат ДДС
23.02.2009

Хотелиери не искат ДДС

От Съюза на инвеститорите в туризма, поискаха туристическата дейност в България да се облага с 0% ДДС, за да се справи браншът с кризата. В случай, че това не е възможно, ставката да бъде намалена поне на 5-7%, искат от съюза, пише в-к Стандарт.

Други ...

повече
Стартира програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България
23.02.2009

Стартира програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България

Днес вицепремиерът Меглена Плугчиева и министърът на земеделието и храните Валери Цветанов обявиха началото на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

"Секторът ще играе значителна роля", каза пред журналисти вицепремиерът ...

повече
Рецесията в Източна Европа неизбежна, кризата - да
22.02.2009

Рецесията в Източна Европа неизбежна, кризата - да

В една от последните си статии посветени на тежката рецесия, в която се намира Източна Европа в момента, списание "Икономист" разглежда възможността дали има вероятност тази част от Стария континент да мине по пътя на Аржентина.

Според изданието, Източна ...

повече
Работна група ще предложи мерки за подобряване на бизнеса в България
18.02.2009

Работна група ще предложи мерки за подобряване на бизнеса в България

Очаква се скоро да бъде създадена експертна група от представители на водещи компании, чиято цел ще бъде да формулира и предложи мерки, които от своя страна на доведат до подобряване на бизнес климата в България, във възможно най-кратки срокове.

Не ...

повече
Силен интерес към Бургас на туристическо изложение
17.02.2009

Силен интерес към Бургас на туристическо изложение

Община Бургас предизвика силен интерес сред посетителите на XIII-тото международно туристическо изложение в Истанбул, провело се от 12 до 15 февруари, съобщиха от Общината.

Целта на посещението е Бургас да стане по-привлекателна туристическа дестинация. ...

повече
268 оферти за бизнес

Бързо търсене

Подробно търсене

Топ предложения

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Лозенец

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Цена: 150 000 €

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Лозенец

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Цена: По споразумение

Бизнес имот с атрактивна локация

Силистра

Бизнес имот с атрактивна локация

Цена: 600 000 лв.