Търси съдружници за строителен проект Дизайн и обзавеждане за заведения, хотели и търговски обекти Професионален домоуправител
 

Пазарът за продажба на бизнеси в България

Как се печели при продажбата на бизнес

31.08.2011 TV7, предаване "Уикенд с Миа Сантова"

Гледайте целия видео материал под текста.

В своя сутрешен уикенд блок TV7 коментира темата за продажбата на бизнеси в България, за това кога е изгодно един собственик да си продаде бизнеса и кога е добре да се купи бизнес.

В света от години съществуват посреднически агенции, които се занимават с изкупуване на бизнеси. Оказва се, че ги има и у нас, макар да са малко и услугите им все още да не популярни освен в тесни кръгове. В тези агенции консултация можете да намерите в областта на счетоводството и финансите, юристи, специалисти по реклама и маркетинг, както и експерти по човешките ресурси.

Причината този тип фирми у нас да не са особено разпространени се състои в това, че на тях се гледа по-скоро като на брокери, които осъществяват посредническа услуга и не се оценяват множеството съпътстващи дейности, които изпълняват консултантите.

Според експерти съществуват три категории компании, които се ползват посредническите агенции за да продадат бизнеса си. В първия случай това са фирми, които са част от някакви професионални инвеститори, било то физически лица или част от мултинационални компании. Те могат да решат в даден момент, че не виждат перспектива в този бизнес или решават да се концентрират в друга дейност. Такива у нас бяха сделките с "Kamenitsa" и "Американ стандарт". Вторият случай е при пенсиониране на собственика на дадена компания, той се отказва от бизнеса си, а третата категория са на компании, които вече изпитват трудности да се справят и се налага да се откажат от дейността си.

Благодарение на подобен тип сделки освен с луксозен хотел, човек вече може да се сдобие и с туристическа агенция, завод за рециклиране на хартия, верига от аптеки и дори PR-агенция с над 10-годишен опит.

Според Полина Стойкова – директор на консултантската фирма BusinessForSale.bg - може би заради това, че кризата удари първо строителния сектор и имотния пазар, в последните години се оферират доста хотели, проекти за застрояване на парцели за комплекси и друг тип строителство, а напоследък има и доста оферти за продажба на бизнеси като ресторанти, заведения и барове. Има и оферти от леката промишленост – мебелни фабрики, текстилни фабрики, оферти в хранителния бизнес и др. Според Полина Стойкова това вероятно означава, че това са и отраслите, където кризата е доста осезаема, като това със сигурност се отнася за сферата на туризма, имотите и бизнес имотите. Но например в сферата на заведенията и ресторантьорството се оформя тенденция, според която собствениците на тези бизнеси най-често ги продават, защото планират да заминават или да се местят в чужбина.

Този вид услуги все още са в начален стадии на развитие, особено що се отнася до средния и малък бизнес. BusinessForSale.bg е специализирана в този тип бизнеси, тъй като вече има нужда от такъв тип вторичен пазар на бизнеси, за да може един предприемач или семейство, които са създали бизнес, да могат да го реализират без значение от неговия размер.

Практиката показва, че успешната формула е да се продаде един бизнес в готов вариант. От гледна точна на това, че първо базата вече е изградена, второ - той разполага със съответните разрешителни, т.е. със съответният статут, за който ще се използва. Това е едни огромен плюс, за човек, който стартира бизнес, тъй като спестява задължителното време, което се отделя за формалностите. От тази гледна точка продажбата на бизнес е далеч по-удачно от наемането на едно празно помещение, твърдят експерти.

Според експерти най-голямо е предлагането на бизнеси в сферата на строителството и недвижимите имоти, тъй като кризата засегна главно тези сектори. А най-търсени за купуване са бизнеси, които предлагат производство на продукт за износ. Хората не бива да се притесняват да пускат оферти за продажба на бизнес или дял, но преди това трябва да подготвят удачен план за развитие на дейността от страна на купувача. Ако не могат да изготвят такъв сами, е хубаво да се обърнат към специалисти.


Последни бизнес новини

Всеки втори хотел в Банско се продава, но купувачи няма
19.06.2012

Всеки втори хотел в Банско се продава, но купувачи няма

На фона на протестите срещу и за спорния Закон за горите хотелиерският бизнес в Банско е замрял и всеки втори хотел в планинския курорт търси нов собственик.

повече
Собственици бързат да се отърват от имотите
05.06.2012

Собственици бързат да се отърват от имотите

Баровете и ресторантите са най-масовият бизнес, който фирмите продават в условията на криза. С продажбата собствениците обикновено искат да си осигурят свеж ресурс за нова инвестиция.

повече
ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ за Вашия бизнес
10.04.2012

ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ за Вашия бизнес

Business For Sale стана партньор на ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ – сайт за онлайн застраховане. Екипът на ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ предлага корпоративни решения за Бизнеса и управление на неговия застрахователен портфейл.

повече
Бизнесът търси малки и евтини складове
21.03.2012

Бизнесът търси малки и евтини складове

В последните месеци много български фирми започват да търсят складове и производствени площи и в този сегмент има сериозно раздвижване. Интересът е съсредоточен основно към помещения между 60 и 200 кв. м.

повече
Продажбата на бизнес не е срамна дейност, а просто бизнес!
20.12.2011

Продажбата на бизнес не е срамна дейност, а просто бизнес!

Когато всички възможности за изправяне на крака на пострадалият ни бизнес са разиграни идва ред на една трудна или в някои случаи спасителна стъпка – да се разделим с бизнеса си. Да продадеш нещо, което си създавал във времето, но сега се превръща във воденичен камък, който тегли към дъното е труден процес. Понякога и емоционално обвързан. Но да продадем бизнеса си или пък част от него може да има и много положителен ефект. За развитието на тази нова тенденция разговаряхме с Борис Алтънков, Управляващ директор на www.BusinessForSale.bg, посредническа компания в областта на продажба и покупка на бизнеси.

повече
Купувам бизнес, продавам бизнес
19.10.2011

Купувам бизнес, продавам бизнес

Когато всички възможности за изправяне на крака на пострадалия ни бизнес са разиграни, идва ред на една трудна или в някои случаи спасителна стъпка - да се раздели с бизнеса си. Да продадеш нещо, което си създавал във времето, но сега се превръща във воденичен камък, който тегли към дъното, е труден процес. Понякога и емоционално обвързан. Но да продадем бизнеса си или част от него може да има и много положителен ефект.

повече
Идеята като бизнес
20.09.2011

Идеята като бизнес

Управляващият директор на BusinessForSale.BG, Борис Алтънков, беше гост на предаването "Уикенд с Миа Сантова" на 18.09.2011 г., за да коментира възможностите за патентоване на идеи и намиране на инвеститор и продажбата на патента. Много милиардери са натрупали богатството си, благодарение на разумни инвестиции и забележителен бизнес нюх. Други обаче просто са имали късмета да им хрумне да продават нещо, за което никой досега не се е сетил. В списъка на „Форбс” за най-богатите хора на света фигурират имената на много хора, забогатели по този начин.

повече
Пет ключови фактора за успех при продажба на бизнес
12.08.2011

Пет ключови фактора за успех при продажба на бизнес

Ако няколко пъти сте били на ръба да продадете бизнеса си, но в последния момент, а понякога и доста по-рано, не успявате, със сигурност сте се чудили защо се получава така. Ето ви някои причини от практиката в България, които може да са причината за това.

повече
Какви са приликите и разликите между новия и стария закон за ВЕИ?
01.06.2011

Какви са приликите и разликите между новия и стария закон за ВЕИ?

Новият Закон за енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) влезе в сила от 3 май. Част от залегналите в него норми и изисквания са близо до тези в предишния, но имаше и изменения, направени в последния момент при гласуването в парламента.

повече
Кои са приоритетните сектори за привличане на инвестиции у нас според държавата
20.05.2011

Кои са приоритетните сектори за привличане на инвестиции у нас според държавата

Няколко са секторите, които според държавата в лицето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и Българската агенция за инвестиции (БАИ) трябва да са приоритетни през следващите пет години в процеса на привличане на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) у нас. Това стана ясно от представената днес презентация от изпълнителния директор на БАИ Борислав Стефанов по време на конференция в София, посветена на привличането на инвестиции в България.

повече
Бизнес за продан
11.01.2011

Бизнес за продан

Казват, че по време на криза се раждали най-доб¬рите възможности за пече¬лене на пари. Дали е така всеки сам може да прецени, но истината е, че сътресе¬нията във финансовия сек¬тор и икономиката разкри¬ха една непозната доскоро за българина възможност купуването на разработен бизнес.

повече
Най-големите сделки в България за 2010 г.
06.01.2011

Най-големите сделки в България за 2010 г.

2010 г. се очертава като една от най-слабите по сливания и придобивания в България, макар в последните няколко месеца пазарът да стана свидетел на силно активизиране и на купувачите, и на продавачите. Стойността им се очаква да бъде наполовина по-малко от 2009 г. с обем от 2 млрд. евро, по данни на "Райфайзен инвестмънт" и "Ентреа кепитъл". Техните изчисления показват, че за първите десет месеца на годината общият обем на сключените сделки е около 700 млн. евро. Медиите, телекомуникациите и имотите са основните сектори, в които станаха големите сделки на годината. Продажбите се движеха предимно от невъзможността за обслужване на дългове, други пък бяха решили да се изнесат от българския пазар. По изчисления на "Дневник" общо пазарът ще достигне близо 1 млрд. евро при около 50 сделки, някои от които предстои да бъдат финализирани. "Дневник" представя най-големите десет.

повече
1 млн.лв. максимум за компания в България
04.10.2010

1 млн.лв. максимум за компания в България

Фирмите за продажба са в тежко състояние, задлъжнялост и намалели обороти, казва Никола Стоянов*, управляващ директор на BusinessForSale.BG за Economynews.bg.

повече
Сделки за милиони в България въпреки кризата
28.09.2010

Сделки за милиони в България въпреки кризата

Въпреки икономическия спад в цял свят, някои инвеститори влагат много пари за закупуване на нови компании. Според икономисти именно по време на криза е най-добре да се правят подобни инвестиции, тъй като цената на сделките е по-ниска. Предполага се, че след време подобни вложения ще имат голяма възвращаемост.
България не прави изключение в това отношение.

повече
Хотелиери не искат ДДС
23.02.2009

Хотелиери не искат ДДС

От Съюза на инвеститорите в туризма, поискаха туристическата дейност в България да се облага с 0% ДДС, за да се справи браншът с кризата. В случай, че това не е възможно, ставката да бъде намалена поне на 5-7%, искат от съюза, пише в-к Стандарт.

Други ...

повече
Стартира програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България
23.02.2009

Стартира програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България

Днес вицепремиерът Меглена Плугчиева и министърът на земеделието и храните Валери Цветанов обявиха началото на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

"Секторът ще играе значителна роля", каза пред журналисти вицепремиерът ...

повече
Рецесията в Източна Европа неизбежна, кризата - да
22.02.2009

Рецесията в Източна Европа неизбежна, кризата - да

В една от последните си статии посветени на тежката рецесия, в която се намира Източна Европа в момента, списание "Икономист" разглежда възможността дали има вероятност тази част от Стария континент да мине по пътя на Аржентина.

Според изданието, Източна ...

повече
Работна група ще предложи мерки за подобряване на бизнеса в България
18.02.2009

Работна група ще предложи мерки за подобряване на бизнеса в България

Очаква се скоро да бъде създадена експертна група от представители на водещи компании, чиято цел ще бъде да формулира и предложи мерки, които от своя страна на доведат до подобряване на бизнес климата в България, във възможно най-кратки срокове.

Не ...

повече
Силен интерес към Бургас на туристическо изложение
17.02.2009

Силен интерес към Бургас на туристическо изложение

Община Бургас предизвика силен интерес сред посетителите на XIII-тото международно туристическо изложение в Истанбул, провело се от 12 до 15 февруари, съобщиха от Общината.

Целта на посещението е Бургас да стане по-привлекателна туристическа дестинация. ...

повече
289 оферти за бизнес

Бързо търсене

Подробно търсене

Топ предложения

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Лозенец

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Цена: 65 000 €

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Лозенец

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Цена: По споразумение

Бизнес имот с атрактивна локация

Силистра

Бизнес имот с атрактивна локация

Цена: 600 000 лв.