Търси съдружници за строителен проект Дизайн и обзавеждане за заведения, хотели и търговски обекти Професионален домоуправител
 

Бизнес анализи

Годишен анализ на пазара на недвижими имоти за 2008/2009

30.01.2009

Анализът е базиран на емпирични данни от реално сключени сделки на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС за 2008 г. в сравнение с тези от 2007 г.

2008 г. - по-малко сделки с акцент върху качеството. 2009 – година на изгодните покупки на имоти. Така най-общо могат да се илюстрират пазарните тенденции.

ДВИЖЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ И СРЕДНИ ЦЕНИ НА ИМОТИТЕ ЗА 2008 Г.

2008 г. беше годината на големите очаквания, че кредитната криза, прераснала по-късно във финансова, няма да засегне България или ако ни засегне, няма да е в голяма степен. Именно затова през първите девет месеца на годината имотният пазар се развиваше почти без сътресения и се сключваха добри сделки. Последните 3 месеца на годината, обаче, се оказаха кризисни за пазара на имоти и за българската икономика като цяло и това оказа сериозно негативно влияние върху пазара на недвижими имоти. За тези 3 месеца пазарът почти замря, като това се дължеше основно на забавянето във вземането на решение за сключване на сделки за покупко-продажби на имоти. Купувачите и продавачите се превърнаха в наематели и наемодатели, изчакващи да видят какво ще донесе новата година.

По-високите цени на сключените сделки се обуславят от предпочитанията на купувачите към имоти от по-висок клас с по-високо качество, което е основна тенденция в търсенето на имоти, започнала през 2008 г. и продължаваща и в момента. Наред с търсенето на имоти от най-високия ценови сегмент, за 2008 г. се наблюдава и търсене в най-ниския ценови сегмент. Почти липсват сделки в средния ценови клас.

Обемът на сделките с недвижими имоти е спаднал с 40% на годишна база. Това сочи статистиката на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС. Спадът в имотните сделки варира според района. Продажбите в Банско, Пампорово и Боровец са до 80% по-малко в сравнение с 2007 г. Спадът по Черноморските курорти е в рамките на около 30%. Всичко това доведе до корекция в ценовите нива и в момента на пазара има много атрактивни оферти в морските и ски курортите на изгодни цени, подходящи за дългосрочна инвестиция.

За разлика от курортите, в София спадът в реализираните сделки е 33%, в Пловдив е 50%, а в Бургас е 31%. Има и райони като Видин, където спадът в обема на сделките за 2008 е само с 15% по-малък от този за 2007.

Средните цени на закупените имоти в столицата са се повишили средно с 18.5% спрямо 2007 г., като най-голям ръст в цените има за третата четвърт на годината, следван от застой в продажбите и отдръпване на купувачите, довел до около 20% спад на цените на реално сключените сделки за последните 3 месеца на годината. Средната цена на закупените имоти в София за 2008 г. е 96 200 евро. Имотите в малките населени места близо до столицата са се продавали на цени около 29 500 евро.

Все още на по-високи нива са се реализирали сделки с имоти във Варна – на средни цени от 107 500 евро. Имотите около Варна в села не на брега на морето са се продавали средно за 31 300 евро. От януари до средата на годината се наблюдаваше ръст в цените на имотите, както в град Варна, така и в околните населени места. Този ръст се забави и спря през последните месеци на годината, като някои от строителите започнаха политика на сваляне на цените или коледни и новогодишни промоции.

Апартаментите в Пловдив са се продавали на средна цена от 50 800 евро, а селските имоти близо до града – за 17 300 евро, което бележи ръст от 24% спрямо цените на селските имоти в района през 2007 г.

Средните цени на продадените имоти в Банско са били 66 000 евро, в Пампорово – 77 000 евро, за Слънчев бряг и курортите на юг от Бургас средната цена е 82 000 евро, а по северното черноморие – Златни пясъци и др. – средно 110 000 евро. Тези данни доказват предпочитанията на малкото останали купувачи в курортите към луксозни имоти в комплекси с повече екстри, близо до ски пистите или морето, което обуславя по-високите цени на покупките на фона на падащите цени на ваканционните имоти в неатрактивните части на курортите.

Средните цени в по-малките населени места не са се променили много спрямо 2007 г. За имоти в селата, разположени на запад от морето в района на Бургас, купувачите са плащали средно по 28 800 евро. В района на Видин селските имоти са се продавали за 12 500 евро, а имотите около Велико Търново – за 14 200 евро. На югоизток популярните за чужденци селски имоти около град Елхово са се продавали за около 16 300 евро.

НАЙ-ПРЕДПОЧИТАНИТЕ РАЙОНИ ОТ КЛИЕНТИТЕ НА БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

Най-много сделки за 2008 г. БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС са реализирали в района на област Бургас - вкл. Слънчев бряг и другите курортни селища в региона, следван от град София, Варна и района на град Пловдив.

Най-предпочитаните имоти в София отново са били тези в и около центъра и кв. Лозенец, следвани от имоти в кварталите по протежението на бул. България, както и в най-южните квартали – Бояна, Драгалевци.

Сред курортните места най-предпочитани от купувачите ни са все още районът на Слънчев бряг, както и Созопол. Хакартерно е обаче, че имотите в лоша локация и далеч от морето не реализират почти никакви сделки, въпреки че през изминалото лято станахме свидетели и на цени от 450-500 Евро в такива зони на Слънчев бряг. Купувачите определено вече се насочват към първа линия море и плаж или до 5 минути пеша от морето.

Макар и с по-скъпи имоти, курортите по северното черноморие също са привлекли значителен брой купувачи – български и чуждестранни.

От селските имоти на най-голям интерес сред клиентите на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС са се радвали имотите близо до градовете Пловдив и Стара Загора – там има доста интересни и добре устроени села, които предоставят добър стандарт за живот, като същевременно са и много близо до градовете. Селските имоти в близост до морето и около Варна и Бургас също са се радвали на популярност сред купувачите на имоти през 2008 г.

ПО НАЦИОНАЛНОСТИ

Наред с българските купувачи, които традиционно допринасят за около половината от сделките с имоти, купувачите от Обединеното Кралство все още съставляват основен процент от сделките на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС за 2008 г., въпреки че делът на сделките с британци е спаднал от 50% за 2007 г. до 30% за 2008 г. Те са предпочели предимно районите около Пловдив, Стара Загора, Монтана, Видин и Елхово.

Двуцифрен е и процентът на руските купувачи на имоти сред клиентите на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, които са инвестирали основно в луксозни имоти в големите черноморски курорти.

Няма друга ясно изразена група като националност сред купувачите. Имоти в България са закупили граждани на почти всички европейски страни.

ТЪРСЕНЕТО НА ИМОТИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 3 МЕСЕЦА

Купувачите все още са в изчаквателна позиция, но са заявили интерес основно към апартаменти в София, Варна, Бургас и Пловдив. Това важи предимно за български купувачи. Интересното е, че значителен процент от търсенето се концентрира и върху селски имоти в близост до морето, в планински райони или около големите градове на централна България.

Чуждестранните купувачи са много различни в своите предпочитания - интересуват се и от луксозни имоти в София, Варна и курортите, но и от евтини имоти в цяла България, търсейки изгодни сделки. ПРОГНОЗА НА БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС ЗА 2009 г.

Ще станем свидетели на цялостна промяна на конюнктурата на пазара, която може да открие много интересни възможности за инвестиции в имоти, ако се действа разумно и прагматично.

Не би било редно да се прави категорична прогноза за ценовите нива на имотите през 2009 г., тъй като има прекалено много фактори като банковото кредитиране, състоянието на пазара на труда в страната, психологическите нагласи на населението, породени от световната криза и др. и всички те оказват голямо влияние върху пазара на имоти.

Основните тенденции ще са:

• Цените на имотите няма да се повишават. По-скоро очакваме цените да се задържат на сегашните нива за качествените имоти, а при некачествените имоти, имотите с лоша локация, панелните жилища и някои ваканционни имоти очакваме известен спад в цените

• Клиентите ще стават все по-взискателни към качеството и параметрите на имотите, които търсят.

• Новото строителство ще бъде сведено до минимум, а строителните предприемачи, които ще останат в бизнеса, ще са единици.

• Много от строителните проекти ще изчакат или изобщо няма да стартират. Ще има и такива, които ще бъдат замразени в недовършен вид.

• Цените на стандартните парцели за строителство ще паднат значително. Това важи и за обезщетенията.

• Пазарът ще работи в услуга на купувача, а продавачите ще са по-дисциплинирани и склонни на отстъпки.

Общото при всички видове търсения на имоти е, че все още търсенето се разминава с предлагането в ценово изражение – купувачите търсят имоти по-евтини с около 15-25% от предлаганите и сделки се сключват, ако продавачите склонят да направят отстъпки в цената.

bookmarks

Анализи по
категория

Недвижими имоти (1)

81 оферти за бизнес в категория "Недвижими имоти"

Индустриален имот с възможност за незабавно започване на производствена дейност

Местоположение: близо до Чирпан Цена: 695 000 €

Производство и ремонт на хидрогенератори и електродвигатели .


повече

Хотелски Комплекс КЕДЪР - гр. Долна Баня

Местоположение: в Долна баня Цена: 950 000 euro

Отлична инвестиционна възможност.


повече

Дискотека в Студентски град , София

Местоположение: в София Цена: 550 000 euro

Bar&Dinner and Night Club Sofia.


повече

Работещ хотел в гр. Пещера

Местоположение: в Пещера Цена: 1 330 000 euro

Комфортен, целогодишно работещ хотел с категория 4 звезди. Представяме на Вашето внимание , отлична възможност за инвестиране в активно работещ бизнес хотел !


повече

Етнографски комплекс Кривини

Местоположение: близо до Варна Цена: 1 250 000 евро

Етнографски комплекс Кривини.


повече

Млекопреработвателно предприятие в гр. Априлци

Местоположение: в Априлци Цена: 500 000 BGN

Триетажна масивна сграда в центъра на екологично чист град! .


повече

Нова бизнес сграда в гр. Ловеч!

Местоположение: в Ловеч Цена: 175 000 €

Многофункционална сграда с отлична локация и инвестиционен потенциал.


повече

Голям промишлен терен със сграден фонд на главен път, в границите на града

Местоположение: в Русе Цена: 4 000 000 €

Промишлен терен свързващ Дунав Мост с централната част на града. Голям промишлен терен, в източната част от урбанизираната територия на град Русе, с разгъната застроена площ от 13584 кв.м. и обща площ от 29160 кв.м. Теренът се намира в границите на гр. Русе на главен път, който свързва Дунав мост с централната част на града.


повече

Готов комплекс от три еднофамилни къщи

Местоположение: в Габрово Цена: 480 000 €

Супер луксозни мезонети със собствени парцели. Комплекс от три завършени еднофамилни къщи представляващи три отделни мезонета, подходящи за обособяване на жилища, офиси или малък ваканционен комплекс за краткосрочно и дългосрочно отдаване.


повече

Семеен хотел в Банско!

Местоположение: в Банско Цена: 1000 100 (без ДДС)

Добре поддържан, стилен и оборудван хотел в ски курорт. Уютен семеен хотел в Банско!


повече

Бизнес с гарантирана доходност!

Местоположение: в Русе Цена: 400 000 €

Масивна двуетажна сграда и фотоволтаична централа. Сграда с помещения под наем и фотоволтаична централа


повече

Уникален парцел в най-добрия квартал на курорта

Местоположение: в Банско Цена: 99 000 €

Регулиран парцел с добра локация. Уникален ъглов парцел за продажба, разположен в най-уредения квартал на Банско, най-добрия ски курорт в Югоизточна Европа.


повече

Голямо помещение в супер центъра на града

Местоположение: в Стара Загора Цена: 57 000 €

Бизнеси за продажба в Стара Загора.


повече
 

Комплекс от 6 едноспални апартамента с невероятна морска панорама

Местоположение: близо до Балчик Цена: 418 000 €

Къща за продажба близо до Балчик.


повече
 

Промишлена и складова сграда в Хасково

Местоположение: в Хасково Цена: 4 550 000 €

Производствена сграда с офиси и магазини!.


повече
 

Двуетажна монолитна сграда в Хасково

Местоположение: в Хасково Цена: 160 440 €

Възможност за инвестиция в центъра на град Хасково!.


повече
 

Жилищна сграда за продажба в Хасково

Местоположение: в Хасково Цена: 1 250 000 €

Нова сграда с поддържан двор и басейн.


повече
 

Модерен хотел с ресторант и конферентна зала

Местоположение: близо до Пловдив Цена: 400 000 €

Хотел за продажба близо до Пловдив.


повече
 

Двуетажна къща за гости с голям чардак, механа и двор в самия център на града

Местоположение: в Банско Цена: 290 000 €

Хотел за продажба в Банско. Продажба на малък семеен хотел в гр. Банско.


повече

Разработено голф игрище край Сливен

Местоположение: близо до Сливен Цена: 2 200 000 €

Друг имот за продажба близо до Сливен. Голф игрище за продажба.


повече

Мотел-ресторант на главен път Е 85

Местоположение: близо до Велико Търново Цена: 175 000 €

Хотел за продажба близо до Велико Търново. Мотел-ресторант за продажба.


повече

Интереснa възможност за инвестиция

Местоположение: в Плевен Цена: 839 261 €

Бизнеси за продажба в Плевен. Продажба на бизнес имот, отлична възможност за инвестиция в гр. Плевен.


повече

Не пропускайте шанса за развитие на бизнес в Стара Загора

Местоположение: в Стара Загора Цена: 57 000 €

Бизнеси за продажба в Стара Загора. Продажба на имот на комуникативно място, подходащ за разработване на собствен бизнес.


повече

Продава се новопостроен хотел в село до Велико Търново

Местоположение: близо до Велико Търново Цена: 150 000 €

Хотел за продажба близо до Велико Търново. Завършен хотел за продажба близо до гр. Велико Търново.


повече

Магазин за продажба, недалеч от язовир Жребчево

Местоположение: близо до Стара Загора Цена: 17 000 €

Магазин за продажба близо до Стара Загора. Интересна оферта за инвестиция в селски имот близо да гр. Стара Загора.


повече

Хотел за продажба в Арбанаси

Местоположение: близо до Велико Търново Цена: 450 000 €

Функциониращ хотел в архитектурния резерват Арбанаси . Продажба на хотел, намиращ се в архитектурния резерват Арбанаси.


повече

Семеен хотел за продажба в сърцето на планината

Местоположение: близо до Троян Цена: 395 000 €

Къща за селски туризъм. Продажба на работещ семеен хотел в сърцето на Стара планина.


повече

Хостел

Местоположение: в София Цена: 180 000 euro

Разработен бизнес с Хостели в София. Активно работещ и печеливш бизнес за продажба !


повече

Професионален Домоуправител

Местоположение: в София Цена: 80 000 euro

Управление и поддръжка на сгради и комплекси. Предлагаме на Вашето внимание активен и успешно разработен бизнес за продажба . Компанията е професионален "вход мениджър'' и е специализирана в Управление и Поддръжка на Етажни собствености.


повече

Работещ бизнес в гр. Плевен

Местоположение: в Плевен Цена: По договаряне

Фабрика за производство и бутилиране на оцет и склад за търговия на едро с хранителни стоки.


повече
предишна 1 2 3 следваща
268 оферти за бизнес

Бързо търсене

Подробно търсене

Топ предложения

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Лозенец

Emberli Park Bar & Dinner в Лозенец, на морето

Цена: 150 000 €

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Лозенец

Център за красота и фризьорски салон в Лозенец

Цена: По споразумение

Бизнес имот с атрактивна локация

Силистра

Бизнес имот с атрактивна локация

Цена: 600 000 лв.